Digitalna transformacija – rješenje za uspješno poduzeće

Što je digitalna transformacija - Business Boulevard

Digitalna transformacija označava proces promjene poslovnih i organizacijskih aktivnosti, procesa i modela djelovanja u jednoj kompaniji, kako bi se iskoristile mogućnosti koje pruža digitalna tehnologija.

Tri faze razvoja Interneta

Upravo je razvoj Interneta bio pokretač digitalne transformacije poslovanja. To je vidljivo kroz 3 faze:

  • Prva faza Interneta je bila fizička infrastruktura – Ova faza je bila dobra za sve kompanije koje su prodavale fizičku infrastrukturu i umrežavanje;
  • U drugoj fazi određene kompanije su izgrađene na temeljima Interneta (Facebook, Google, Amazon). U ovoj fazi Internet je omogućio nove modele poslovanja;
  • Treća faza u kojoj je Internet omogućio svim kompanijama da stvore nove poslove povećanjem njihovog dosadašnjeg poslovnog modela digitalizacijom. Ako ne razmišljate o poboljšanju svog poslovanja digitalizacijom budite uvjereni da ćete kaskati za konkurencijom, jer vaši konkurenti čine ono što vi zanemarujete.

Ako uzmemo u obzir kako digitalna tehnologija utječe na društvo, sada ali i u budućnosti, primjenom tih tehnologija mogu se riješiti neki tradicionalni problemi, te se stvoriti predložak za buduće poslovanje.

Utjecaj digitalne transformacije na poslovanje

Digitalna transformacija može utjecati na sljedeće aspekte poslovanja:

  • Poslovne aktivnosti/funkcije – u koje spadaju marketing, ljudski resursi, administracija, odnosi s javnošću itd.
  • Poslovne procese –  gdje je ova vrsta transformacije ključna u većini industrija i označava one ciljeve koje su usmjerene na kupca, te unutarnje ciljeve firmi.
  • Poslovne modele – koji označavaju načine na koje poslovne funkcije donose novac i uspješno transformiraju srž posla koristeći nove izvore prihoda i same pristupe tim izvorima.
  • Poslovne ekosustave – označavaju mrežu partnera i sudionika kao i vanjske faktore koji utječu na poslovanje, kao što su regulatorni ili ekonomski prioriteti i evolucije. Novi ekosustavi se razvijaju između kompanija s različitim pozadinama na temelju digitalne transformacije i informacija, pri čemu podaci i obavještajne informacije postaju inovacijska sredstva.
  • Menadžment poslovnih imovina – gdje fokus leži na tradicionalnoj imovini, ali i na onoj koja je manje opipljiva, kao što su informacije i kupci (poboljšanje iskustva kupca je vodeći cilj većine projekata digitalne transformacije, dok informacije predstavljaju žile kucavice poslovanja). Kupci i informacije trebaju se tretirati kao stvarna sredstva u svim perspektivama.
  • Pristupe kupcima, radnicima i partnerima – Digitalna transformacija postavlja ljude i strategije ispred tehnologije. Ključne su promjene ponašanja, očekivanja i potreba svih sudionika.  Što možemo vidjeti kroz potprojekte (u kojima je fokus na kupcu, iskustvu korisnika, osnaživanju radnika, novim modelima radnih mjesta) gdje se svi dijelovi sastaju čineći širu sliku. Ključno je napomenuti kako digitalne tehnologije nikad nisu jedino rješenje kojima se utječe na bilo koji od ovih ljudskih aspekata, od zadovoljstva radnika do poboljšanja iskustva kupca. U prvom redu ljudi potiču, poštuju i osnažuju druge ljude, tehnologija je dodatni pokretač i dio jednadžbe izbora i osnovnih potreba.

Kao što možete vidjeti, digitalna transformacija može utjecati na sve aspekte poslovanja. Ako se ne budete prilagodili ovom modernom dobu zaostajat ćete za konkurencijom. Samo se sjetite primjera firme Kodak, sa tradicijom preko 130 godina, koja je jedno vrijeme bila vodeća na tržištu fotoaparata. Odbijajući se prilagoditi novom digitalnom dobu i digitalnim aparatima izgubili su svoje vodeće mjesto i prijavili bankrot.

Ne kažemo kako morate svoje proizvode ili usluge pretvoriti u digitalne, ali digitalna transformacija vam može pomoći da pratite tehnologiju i tehnološki razvoj. Zato nemojte se dovesti u poziciju da zaostajete za konkurentima već dovedite njih do toga da oni zaostaju za vama. Pogled s vrha planine je uvijek bio ljepši od pogleda s podnožja na vrh. Zar ne?

◄ Ako vam se članak svidio, podijelite ga sa svojim prijateljima.

Pročitajte povezane članke ispod i unaprijedite vaše poslovanje