Novosti iz Facebooka za 2019. godinu

Facebook - Novosti 2019.

Facebook je danas ključno mjesto na kojem se firme mogu povezati sa svojim potrošačima. Zbog toga kada smo se susreli s novostima koje Facebook nudi, koje su iznesene početkom veljače na  Summitu Facebook zajednica, odlučili smo vam ih prenijeti i objasniti o čemu je točno riječ. Nadamo se da će vam te novosti biti interesantne.

Facebook je na tom Summitu iznio svoju misiju, a to je  “osnažiti ljude da grade zajednice i približavaju Svijet“. Prisustvovali su ljudi zaduženi za vođenje grupa, poslovnih stranica i neprofitnih organizacija. Prema Facebooku, danas postoji 90 milijuna stranica malih tvrtki i neprofitnih organizacija na platformi. Nakon promjena u njihovom algoritmu i guranja poslovnih stranica sa novosti na zidu, Facebook radi na stvaranju novih značajki koje mogu podržati rast robne marke na platformi.

Na temelju najave o tome što dolazi na Facebook 2019. godine, prikupili smo neke ideje što bi moglo biti korisno za vas i vašu tvrtku.

1. Formatirane objave

Velika strategija društvenih medija potaknuta je izvrsnim sadržajem. Postoji mnogo sadržaja što se natječe za mjesto u novostima (News feed). Što brže vaša publika razumije ono što pokušavate reći, to je vjerojatnije da ćete privući njezinu pozornost.

Jedan od problema, do sada, je bio jednostavan tekst za pisanje objava, a opcije naglaska bile su iznimno ograničene. Uskoro administratori grupa moći će koristiti opcije podebljanog teksta, popise s oznakama i više veličina teksta. Sposobnost stvaranja vizualne hijerarhije i veće vidljivosti za postove povećat će individualnost, poboljšati ton komunikacije i povećati angažman.

Postoje beskrajne mogućnosti: veći tekst može se koristiti za razlikovanje vrsta poruka. Podebljani tekst može privući pažnju na detalje. Popisi s oznakama oblikuju sadržaj koji je samostalan i ne zahtijeva link.

2. Popis poslova

Facebook uvodi i usavršava odjeljak “posao” koji će se vjerojatno natjecati s tradicionalnijim objavama za posao. Tražitelji posla, koji slijede Vašu tvrtku, će tako vidjeti natječaje za zaposlenje kada ga objavite u svojim novostima. Drugi se mogu preseliti u novi odjeljak, sličan Facebook-ovom Marketplace-u, gdje mogu pregledavati opcije i prijaviti se izravno putem portala.

Sa znatno većim brojem korisnika na Facebooku od LinkedIna, Facebook tako postaje bolje mjesto za pronaći potencijalne kandidate jer ima veći izbor angažiranijih kandidata. Iako će same objave za zaposlenje  biti besplatne, vaša firma će također moći i uplatiti za boostanje objave kako bi imala pristup alatima za targetiranje i tako došla do ciljane skupine ljudi. Potaknite zaposlenike da podijele radna mjesta sa svojim prijateljima i grupama, gdje mogu djelovati i kao ambasadori vaše marke.

3. Stranica kao “Čovjek”

Jedan od izazova za tvrtke na Facebooku bio je nemogućnost interakcije izvan vlastite stranice. To je ozbiljno ograničilo sposobnost robnih marki da sudjeluju u razgovoru društvenih medija. Facebook će uskoro omogućiti robnim markama da se pridruže grupama te sudjeluju i komentiraju na isti način kao i pojedinačni korisnik. Ovo je nova prilika za izgradnju ugleda vaše robne marke, predstavljanje iskustva i sudjelovanje izvan vaše izravne mreže.

S ovom novom prilikom dolazi neka opreznost oko upravljanja društvenim medijima i nadzora. Izuzetno je važno ostati “na robnoj marci” prilikom komentiranja u javnim područjima. Grupe moraju biti strateški odabrane prije ulaska. Smjernice društvenih medija trebaju biti ažurirane kako bi uključile što se smije napraviti a što ne, kao što je sudjelovanje u raspravi, korištenje humora ili dodirivanje političkih tema.

4. Suradnja robne marke s grupama

Drugi način da tvrtke dosegnu širu publiku na Facebooku je partnerstvo sa zajednicom i bliskim skupinama. Značajka je trenutno u razvoju, pa je njena točna struktura nepoznata. No, cjelokupna vizija, kako je prenesena, uključuje pružanje robnim markama i grupama priliku da surađuju u obliku sponzorstva, omogućujući robnim markama da se na smislen način povežu s ciljanom publikom.

Na primjer, lokalni brendovi mogu na kraju pronaći grupe usmjerene na zajednicu, kao što je neko lokalna firma koja nudi promociju recimo grupi lokalnih mama. Kako biste se pripremili za ovu priliku, možete početi s pronalaženjem grupa koje se sviđaju onima što prate vašu marku. Možete pitati svoje trenutne klijente gdje često idu online. Tako ćete sigurno dobiti puno ideja.

5. Poziv na akciju

Facebook ulaže u razvoj proizvoda, omogućujući robnim markama da se usredotoče na rezultate. Dok se uspješna društvena mreža temelji na angažmanu i izgradnji robne marke, bit će prilika za izgradnju većeg seta poziva na akciju, npr.:  kupite proizvod, nazovite tvrtku, naručite, čak i poziv za posjetu lokalnoj trgovini.

Prije pokretanja novih Poziva za akciju provjerite imate li sustave za obavljanje onoga što se traži. To će zahtijevati preciznu internu komunikaciju i jasne procese i protokole djelovanja. Provjerite jesu li vaši zaposlenici u potpunosti obaviješteni i pratite li stalno upite, tako da ništa ne klize kroz pukotine.

6. Sažetak Poruka

Izvorna najava kako će Facebook Messenger, WhatsApp i Instagram poruke biti prenesene zajedno podigla je alarm zbog problema sigurnosti i privatnosti. Za robne marke to vidim kao pobjedu-jer omogućuje firmama da odgovore na komentare i upite s jednog mjesta, a ne gledanje na više strana. Također omogućuje potrošačima da se povežu s vašom robnom markom gdje god se nalazili. Samo provjerite jeste li tamo odgovoriti na upite. Sporo vrijeme odziva može loše utjecati na vaš ugled.

Kada će i hoće li ova unapređenja profila stići na naše područje još ne znamo. U svakom slučaju riječ je novitetima koji će biti korisni svim poduzetnicima koji koriste Facebook  društvenu mrežu u svrhu poboljšanja poslovanja i unapređenja odnosa s kupcima.

◄ Ako vam se članak svidio, podijelite ga sa svojim prijateljima.

Pročitajte povezane članke ispod i unaprijedite vaše poslovanje

Izbornik