Što je blockchain – tehnologija kriptovaluta i pametnih ugovora? Objašnjenje za totalne početnike.

Što je blockchain - Business Boulevard

Za one koji nikada nisu čuli što je blockchain ili su čuli ali još nisu sigurni u svoje znanje, sada je prilika da konačno otkriju tehnologiju budućnosti na čijim temeljima se stvaraju i funkcioniranju kriptovalute. Objašnjenje će biti jednostavno bez tehničkih komplikacija. Zato one koji nešto znaju o blockchainu, molimo da polemiku o detaljima ostave za kasnije.

Zamislite da se nalazite se u jednom predivnom restoranu u Parizu. Restoran je pun. Sigurno ima preko stotinu gostiju – kvalitetan je. Uđete i naručite jelo iz snova, naravno i francusko vino. Večerali ste i platili račun, te ste se uputili prema izlaznim vratima.

Prije nego ste zakoračili vani, ugledate « Knjigu dojmova » u koju gosti ostavljaju svoje komentare o restoranu i ponudi. Dobar, loš, može bolje, hvala, do sljedećeg puta… U momentu odlučite i vi ostaviti svoj komentar, jer ipak bilo vam je predivno.

Uzimate kemijsku olovku koja stoji tik uz “Knjigu dojmova” i upišete “Hvala za predivnu večeru i ugodnu atmosferu”. Krenete van, ali vas ljubazno zaustavi osoba na vratima i zamoli da malo sačekate. Restoran prakticira da svaki komentar bude potvrđen od najmanje tri gosta koja su već u restoranu, jer u protivnom, drugi će misliti da su komentari lažni i izmišljeni. Restoran se ovog principa drži već 100 godina i to mu je postala tradicija.

Zaposlenik restoran ljubazno zamoli tri najbliža gosta da priđu “Knjizi dojmova” i svojim otiskom prsta potvrde da ste vi upisali komentar. Oni to učine i vlažnom maramicom obrišu tintu s prsta, a vi im se zahvalite i zadovoljno napustite restoran.

Svaki put kada su gosti napuštali restoran i ostavljali svoj komentar, tri gosta su potvrđivala svojim otiskom prsta da je ostavljeni komentar autentičan. Ako nije bilo tri gosta, komentar nije mogao biti ni upisan. Tri zadnja gosta nisu nikada ostavljali komentare, jer ih nije imao tko potvrditi.

Pošto su komentari upisani kemijskom olovkom koja se ne može brisati, a u isto vrijeme su potvrđeni od tri svjedoka, oni su neizbrisivi. Ostaju doživotno i nitko ih ne može ni obrisati ni promijeniti. Tri gosta su pravno tri svjedoka koja garantiraju da je komentar doista upisan od nekoga tko je večerao u ovom restoranu.

Pošto se radi o otiscima prstiju, takvi svjedoci su jednako valjani kao i oni koji potpisuju testament. Ali u ovom slučaju nemamo ni suda ni notara ni odvjetnika. Četiri osobe, u ovom slučaju gosta restorana, su učinila jedan pravno valjan posao, a pri tome nisu morali platiti usluge treće strane. Sve je išlo brzo, efikasno i jeftino.

Knjiga dojmova je od papira. Sve što se u nju upiše, nemoguće je obrisati, a autentičnost potvrđuju minimalno tri osobe. Ne postoji niti jedan sud na ovom svijetu koji može ovo osporiti. Vi ste dobrovoljno ostavili svoj komentar, svjedoci su to dobrovoljno potvrdili, a svi ostali gosti su garancija da nije bilo prisile. Nema policije, nema suda, nema odvjetnika, a niti notara.

Kakve veze ima Knjiga dojmova s blockchainom

Zamislite sada da novinar na regionalnom portalu Logično.com objavi kako je Europa obećana zemlja i da nema alternative. Članak je čitan, od onih koji se slažu i onih koji se ne slažu. Svi požele komentirati članak tako da daju svoj doprinos raspravi. Taj komentar se negdje mora upisati. IT team portala Logično je za tu prigodu razvio, ne papirnu, nego “Digitalnu knjigu dojmova”.
Svatko u tu knjigu može upisati komentar, ali da bi komentar doista bio nepovratno upisan u knjigu, tri druga čitatelja moraju potvrditi da se radi o komentaru kojeg je upisao čitatelj, a ne redakcija Logično kako bi pohvalila svog kolegu.

Sve funkcionira automatski i preko mreže putem naših osobnih računala. Kod blockchain tehnologije imamo jednu vrlo zgodnu specifičnost. Digitalna knjiga dojmova se ne nalazi kod portala Logično, nego kod svih čitatelja – na njihovim osobnim računalima. Kao da su u restoranu kopirali knjigu i dali ju svakom gostu. Čim se ubaci novi komentar na objavljeni članak, a potvrdi ga više drugih čitatelja, sve se automatski preko interneta kopira i pohrani kod svih. Ne samo onih koji su komentirali i potvrdili, nego i kod onih koji čitaju tekstove na portalu Logično.

Na ovaj način redakcija portala Logično ne može manipulirati komentarima, niti za to ima mogućnosti. Potvrdu o autentičnosti garantiraju svi čitatelji, čime portal Logično dobiva kredibilitet, a njegovi novinari pravu ocjenu za njihovo pisanje.

Novinari, informatičari i čitatelji participiraju zajedno u razvoju svog informativnog portala, bez utjecaja politike, marketinga i drugih manipulacija. Svi zajedno rade i stvaraju svoj neovisni informativni medij.

Ovo je samo jedan primjer uporabe tehnologije blockchain. Ako malo razmislimo, ona može ukinuti sve dosadašnje posrednike koju su sprječavali efikasan rad, te činili da sve bude komplicirano i skupo.

Blockchain nudi neograničene mogućnosti jer uspostavlja komunikaciju i pravne poslove bez posrednika. Pravni posao je autentičan i sud ga ne može osporiti. Preko noći smo se riješili skupih odvjetničkih i drugih troškova, ali smo u isto vrijeme izbjegli i razne nesporazume.

Građani postaju oni koji odlučuju. Nešto kao direktna demokracija. Referendum na razini države, pa čak i svijeta, mogli bismo organizirati 5 puta dnevno. Ustanemo ujutro i vidimo listu referendumskih pitanja. Kliknemo na gumb i za par minuta imamo autentične i pravno valjane rezultate referenduma. Ovdje ćemo stati, a maštu prepuštamo vama.

◄ Ako vam se članak svidio, podijelite ga sa svojim prijateljima.

Pročitajte povezane članke ispod i unaprijedite vaše poslovanje